De limousine, een auto die ook weleens de naam ‘limo’ krijgt, is van oorsprong een voertuig waarbij het passagiersgedeelte een overdekking heeft en de plek waar de chauffeur zit niet. Tegenwoordig staat de naam limousine voor zeer luxe auto’s, welke vaak nog steeds bestuurd worden door een chauffeur. Echter zit de chauffeur tegenwoordig gelukkig ook gewoon droog door het dak dat zich boven zijn hoofd begeeft.

Met of zonder kap

De naam limousine is afkomstig van een regio in centraal Frankrijk, namelijk de Limousin regio. Hier droegen de bewoners vroeger kappen en gewaden welke symbool stonden voor het deel zonder overkapping en het gedeelte met overkapping. De lange jassen met capuchon waren gewaden om de mensen te beschermen tegen de weersomstandigheden, net zoals het dak boven het passagiersgedeelte eveneens bescherming aan zijn passagiers gaf. Ook bij koetsen zag men dit fenomeen terug, waardoor deze koetsen een luxe vervoermiddel waren. Er wordt beweerd dat een rijtuigmaker uit Limousin deze benaming heeft verzonnen.

De luxeauto met veel ruimte

Tegenwoordig is de limousine dus een luxeauto die vaak is verlengd zodat binnenin de auto nog meer ruimte en luxe gecreëerd wordt. Soms wordt dit al gedaan vanuit de fabrikant maar het kan ook zijn dat een derde partij een normaal voertuig ruimer maakt. Meestal zit er een tussenschot tussen de ruimte van de passagiers en de chauffeur. Ook zie je vaak dat de ruimte van de passagiers getinte ramen heeft, zodat men aan de buitenkant niet kan zien wie er in de limousine zitten.

De eerste limousine

De eerste limousine werd gebouwd in 1902. De bestuurder zat wel overdekt, maar niet in een afgesloten ruimte in tegenstelling tot de passagiers van de limousine. Omdat er steeds meer vraag kwam naar luxe vervoermiddelen kwamen er ook meer verschillende types van de limousine. In 1916 omschreef de Society of Automotive Engineers de limousine als een gesloten wagen met een bestuurdersstoel buiten en plek voor drie tot vijf passagiers. In 1928 werd de eerste ‘stretched limousine’ gebouwd. Doordat dit type veel gebruikt werd om bekende muzikanten mee te vervoeren kreeg dit type limousine al snel de bijnaam ‘Big Band Buses’.

Een limousine huren

Vandaag de dag wordt de limousine nog steeds veel gebruikt door bekende, rijke of belangrijke personen. Met de limousine worden de passagiers door een chauffeur van A naar B gebracht. Ook worden limousines ook regelmatig gehuurd door ‘normale’ mensen, om er bijvoorbeeld met elkaar mee naar een gala te gaan of een diploma-uitreiking. De limousine met chauffeur wordt dan voor een paar uurtjes gehuurd. De meeste limousines zijn in handen van bedrijven of van de overheid, er is maar een enkeling die als particulier een eigen limousine met chauffeur in zijn bezit heeft.